top of page

Caleidoscop


Dintre toate viețile pe care le-am trăit până acum, aș alege-o pe cea în care am iubit fără așteptări ca să o povestesc nepoților.


Cât mi-a luat ca să ajung la această iubire? Păi cam cât toate celelalte vieți la un loc. Și spun asta referindu-mă la existența mea de până acum. Am senzația clară că deși pare o singură viață, de fapt am trăit mai multe. Copilăria, adolescența și prima tinerețe, toate sunt distincte și cumva detașate una de alta pentru că eu, Catrinel, am fost diferită. Mi-a fost diferită puterea, libertatea, înțelepciunea, bucuria de a trăi și iubirea inimii.


Am fost un copil cu nasul în cărți. Nu am știut să alerg, să fac năzbâtii, să fiu ca ceilalți, cu gura până la urechi. Auzeam râsetele de afară și mă simțeam în altă lume. O lume a mea. Așa a rămas și mai târziu, studentă fiind. Râsetele erau departe iar eu mă simțeam în afara vieții năstrușnice pe care o trăiau ceilalți.

Nici nu mai știu cât mi-a luat să îmbrățișez, să iubesc, să mă bucur de viață așa cum o simt azi. Dar mult.


Eram năpădită de frici: de ce se poate întâmpla rău, de cum se pot complica lucrurile, de ,după râs vine plâns’.

Au trecut mulți ani până am priceput cu adevărat că focusul pe lipsă te ține prizonier acolo. Și prizonier fiind nu mai vorbești despre altceva, nici vorbă de evadare.


Așa că încearcă acum cu mine, alege un subiect din viața ta pe care îl simți sărac, sărac, liniștește-te mai întâi și eliberează frustrarea pe care o simți când te gândești la el. Da, da, știu, ne cam doare stomacul. Relaxează-te ușor, caută în viața ta momente in care ai simțit opusul.


De exemplu, dacă nu ai bani decât cu târâita, în loc să spui mereu , eu nu am bani’ spune-ți ,am bani pentru asta’ atunci când poți plăti ceva. Îți plătești facturile? Yuppi! Ce grozav e să poți să îți plătești facturile! Ce grozav e să îți poți plăti întreținerea! Sunt mulți care ar face-o dar nu au cu ce. Sunt mulți care ar face-o dar nu au pentru ce. Sunt mulți care ar face-o dar nu au pentru cine. Hopa, am schimbat registrul!


Concentrează-te acum și scrie toate domeniile în care te simți bogat în viața ta. E vorba de relații? E vorba de sănătate? E vorba de iubire? E vorba de veselie? Unde ești tu mai bogat decât toți bogătanii planetei la un loc? Sunt sigură că găsești. Poate nu la prima vedere, că ti-am scris mai devreme despre evadările îngreunate din cuștile lipsei. Dar concentrându-te pe ceva bun si uimitor din viața ta vei începe să schimbi energia asta lipicioasă. Hai, curaj, uneori lucrurile uimitoare pur si simplu nu se mai văd sub praful obișnuinței.


Poate ai uitat ce relație ai cu copilul tău, ce creativ ești, ce atent, ce dar e să trăiești într-o relație cu iubire. Sau să îți amintesc de susținerea celor din jur? Cum e să mai ai părinți? Cum e să ai prieteni ? Unde e bogăția ta?


Știi, comoara de la capătul curcubeului nu e decât o himera.


Dincolo de cum ți se pare că sunt, că reacționez, că mă îmbrac, că mă machiez sau că nu mă machiez, că îți plac sau nu pantofii mei, mașina mea,, casa mea, stilul meu, preferințele mele în materie de muzica, moda, culori, cărți, filme sau nimicuri, eu nu sunt cu adevărat nimic din toate astea. Așa că poți să mă scuipi în cap că am mai puțini bani decât tine, nu îmi mai pasă, mă feresc doar și trec mai departe.


În inima mea e un spațiu pe care uneori îl simt nesfârșit alteori doar vibrant, spațiu descoperit după multe încercări, imitări, abuzuri de mine și de alții. Sunt recunoscătoare Vieții că mi-a dat acest Dar. Și privind din acest spațiu ca printr-un caleidoscop văd viața diferit. Și știu că atunci când refuz să mă uit spre ce îmi lipsește din ceea ce îmi doresc sunt mai aproape de ceea ce îmi doresc.

Nu trebuie să te prefaci, dar spune-mi când îți cumperi un cașcaval îl cumperi pentru găuri sau pentru ce mănânci? De ce ai alege atunci ca în viață să te concentrezi pe ceea ce nu face decât să îți toarne plumb in picioare?


Revenind la viețile trăite până acum, cum stai cu ale tale? Care e perioada distinctă, bucata de viața (sau viața cum o percep eu) în care ai strălucit bucurie și iubire? Ai putea să o aduci înapoi?


Sau dacă nu ai trăit-o încă, ai vrea să o trăiești?


Catrinel Russursa prima imagine: Susbany de la Pixabay

sursa a doua imagine : Gerd Altmann de la Pixabay

Comments


bottom of page