top of page

Crăciunul din amintiri


Amintirile se rostogolesc de-a lungul inimii. Mă inundă bucuria zilelor de demult. Simt cum crește dorul de Crăciunuri îndepărtate, parcă de pe altă planetă, sigur din altă viață.


Mă întreb de ce nu am reușit să păstrez simplitatea de atunci. Poate că în ea se ascundea magia...


Mai vreau un Crăciun din copilărie.


Cu nopți albite de zăpadă.


Cu ger


Cu țurțuri


Cu zăpadă scârțâind sub pași.


Sărbătoarea plutea în aer cu câteva zile înainte. Oamenii se salutau veseli și își urau de bine și de sănătate. Bucuria se așternea în straturi groase în inimile tuturor. Oricât de greu le era, oricât aveau de trudit.


Ce cald țin amintirile! Ce voioșie în inimă și ce aglomerație de alintări și îmbrățișări! Fericiri mai mici sau mai mari, se împletesc cu aroma de cozonaci, de pâine aburindă și bucate de Crăciun, cu mirosul de ger, de fum, de haine înghețate. Undeva în fundal se aude minunata gălăgie a râsetelor cu lacrimi.


Cărări de suflet prin zăpada luminată: noaptea ca zi, strălucitoare în lumina lunii. Tăceri respectate pe deplin, înfrumusețate de colindul care se auzea din ce în ce mai aproape. Apoi noi cântând și simțindu-ne atât de aproape în colinda înduioșător de simplă, în cinstea Nașterii Domnului.


Sobrietatea bradului în prima zi de Crăciun, după ce darurile erau deja primite. Colorat cu globuri păstrate cu sfințenie de la an la an, cu lumânări, artificii și povești despre Crăciunuri trecute când brazii erau împodobiți doar cu nuci și mere. Povești despre vremuri vechi și totuși vii.


Chiar nu știu azi dacă inocența cu care am trăit atunci ține de vremurile în care am trăit sau de inima de copil prin care am văzut și am simțit?


Acum îmi doresc să las amintirile să îmi aducă liniștea, bucuria și căldura de atunci. Am să dăruiesc timp și iubire, nu numai daruri. Și știu că acel Crăciun în pace și tihnă se va întoarce la noi.


Poate nu te recunoști în Crăciunul meu. Dar amintește-ți Crăciunul tău.

Crăciunurile noastre au sigur ceva în comun: simplitatea și magia.


Catrinel Rus

prima imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

a doua magine de Steen Jepsen de la Pixabay

bottom of page