top of page

Despre ușor și ușurință



Marea majoritate am crescut cu greul ca valoare: orice dobândit cu trudă e statornic și valoros. Muncești din greu ai! Banii nu pică din cer! Ce vine ușor pleacă ușor. Să se ridice în picioare oricine nu a crescut cu greul ca valoare. Oricine nu a avut vreodată un sentiment de vinovăție că îi este mai ușor decât altuia sau un sentiment de teamă de a nu pierde atunci când lucrurile au venit prea ușor. Să se ridice în picioare, că noi am vrea să îl aplaudăm.

E adevărat: Viața nu înseamnă doar ușor. Așteptările noastre nici nu trebuie să fie în această direcție. Norul roz New Age pe care ar trebui să plutim și să respirăm doar curcubeie, e doar o bulă răsuflată pentru că viața iți servește și pase mai dificile menite să te facă să te extinzi, să sari, să ajungi la urme urmei la alt nivel de înțelepciune. Speranța că într-o zi ajungi pe un palier fără încercări și durere poate deveni în timp cea mai mare frustrare a ta.

Și atunci care e faza cu ușorul și ușurința?

Ușorul reprezintă acele perioade de timp în care viața ne dă momente de respiro. Toate sunt așezate într-un fel sau altul(nu neapărat ideal dar familiar). Simți că ai intrat pe un făgaș, nu mai trebuie să faci eforturi de adaptare. Posibil să îți chiar placă pe acolo, deși pe undeva începe să te irite rutina. Ușorul este vacanța acestei minunate școli pământene.

După ce se termină vacanța și suntem aruncați într-un alt ciclu de învățare, problemele, provocările, greutățile vin de-a valma, uneori ai senzația că nici nu mai poți respira, simți că te îneci și că nu mai ieși la suprafață. Aici intervine ușurința. Ușurința poate fi modul în care ajungi să îți trăiești viața chiar daca bubuie de greutăți. Ușurința este alegerea de a nu te opune și îndârji împotriva a ceea ce nu îți place, conștientizarea că lupta și atenția alimentează cu energie tocmai ce ai vrea să dispară. Ușurința este un mod diferit de a-ți trăi viața, un mod în care multe se leagă să te ajute iar tu poți să îți păstrezi seninătatea.


Deoarece:


Poți să trăiești crezând că ai parte de susținere și ajutoare nebănuite și atunci vei trăi ceea ce unii numesc sincronicități iar alții numesc miracole sau magie.


Sau:


Poți să trăiești ca și când lumea a fost creată împotriva ta și tot ceea ce vine spre tine este o agresiune construită minuțios ca să te doboare și ai parte de tot felul de coincidențe stupide, menite să te încurce.


Bineînțeles că există și zone de gri în care nu mai știi ce să crezi.

Tu în ce zonă te afli?

Ia-ți câteva minute și pune-ți câteva întrebări:

· Care este cea mai mare realizare a ta? A fost greu să o obții?

· Ce a venit cel mai ușor în viața ta? Cât ai apreciat că a venit? Cât a durat până să pierzi?

· Cât îi apreciezi pe oamenii care s-au luptat din greu ?

· Cât îi apreciau părinții tăi pe cei care ,, au primit totul pe tavă”?

· Îți e teama că vei pierde lucrurile care au venit ușor? Ți s-a întâmplat sau e doar ceva trăit de cineva apropiat?

· Ai convingerea că după bine vine rău? După râs vine plâns? O întâmplare fericită atrage una nefericită? Un câștig neașteptat(și poate catalogat ca nemeritat) e urmat de o pierdere?

· Se întâmplă să te încarci cu sarcini suplimentare la job sau acasă pentru că tu poți duce oricât ? E un motiv de mândrie că duci pe toată lumea în spate?

· Recunoști senzația de bine ( în surdină) pe care ți-o aduce senzația de greu? Nu te-ai gândit? Vrei să te gândești acum?

· Gândește-te la domeniile in care se împarte viața ta: sănătate, familie, job, prieteni. Ce senzație ai, de greu sau de ușor?

· Care sunt momentele din viața ta în care nu depui eforturi și totuși nu ai un sentiment de vinovăție?


Acum că ai răspuns, ai o imagine mai bine conturată a greului din viața ta: pe unde îi sunt rădăcinile, cum îl alimentezi, de ce mai ai nevoie de el. Acest mod ,, greu” de a-ți trăi viața, de a te zbate și de a te lupta, este opus ușurinței de care îți vorbeam. Acest greu cu care duci greul te-a ajutat să tragi, să cari să împingi, să îți forțezi limitele. Bravo! Nu minimalizăm rezultatele de până acum. Nu minimalizăm nici greutățile din viața ta. Dar ce zici de o schimbare?

Îți urez să ai ușurință!


Catrinel


bottom of page