top of page

Emoții& Coaching


Pe scurt: un mod de a-ti schimba viața este acela de a-ti schimba emoțiile.

Cum îți poți schimba emoțiile? Primul pas este să le conștientizezi. De obicei trăim în zona lui okay, a lui bine. Poate nu sunt chiar bine, sunt binișor, dar nu trăiesc nici o dramă și atunci pot spune că sunt bine. Ce înseamnă de fapt acest bine? Poate fi obișnuința de a funcționa conform unor automatisme, rețete și responsabilități. Dar undeva simt un gol pe care încerc să îl acopăr cu cumpărături, kg in plus, sau alte dependențe. Acest gol îl percep ca pe o stare de nemulțumire care apare din când în când fără să am vreun motiv concret. Doar simt că lipsește ceva, fără să înțeleg ce îmi lipsește. Sau simt că mă usuc literalmente, am nevoie de o schimbare, aici și acum. Dar nu am habar ce aș putea schimba în programul meu încărcat. Nu știu cum să cobor din trenul ăsta de mare viteză in care mă urc dimineața și cobor seara târziu. Noaptea gândurile continuă să se învârtă și îmi e greu să adorm.

Uneori emoțiile ne iau pe sus, ne controlează. Avem reacții pe care le regretăm ulterior și pe care nu am fi bănuit vreodată că le putem avea. Ne trezim brusc în fața unor ziduri care ne despart de oameni altădată apropiați. Habar nu avem cum să escaladăm zidurile și de multe ori nu ne mai pasă.

Alteori uraganul emoțiilor îi cuprinde pe ceilalți și atunci ne simțim copleșiți de ieșirile lor, nu îi putem ierta ,,pentru că sunt de neiertat’’

Uite așa începem să trăim în stări de vinovăție sau de victimă. Separați de ceilalți, dar separați în primul rând de noi.

Bun, care e ieșirea?

După conștientizarea emoțiilor, căutăm butonul care le declanșează. Dacă tu crezi că nu ai nici un buton, amintește-ți momentul în care ți-a tăiat unul calea în trafic sau ,,ti-a furat’’ mișelește locul de parcare de la mall.

De fapt suntem acoperiți de butoane. Care cum trece pe lângă tine, pac, mai apasă pe un buton. Iar seara îți spui: ,,iar am avut o zi proasta’’.

Ștergerea butoanelor este o muncă în echipa. Coach-ul te îndrumă și te susține, dar conștientizările, consecvența, hotărârea sunt la tine.

Ședințele de coaching nu sunt echivalentul unor pastile miraculoase. Te implică și pe tine. Vei parcurge concret niște pași care să te ajute să te înțelegi mai bine și să îi înțelegi și pe ceilalți. Să înțelegi comportamente care sunt rezultatul unor percepții. Nu exista un adevăr general valabil, pentru că ochelarii prin care privim viața sunt unici. Dar putem să aruncăm o privire și prin ochelarii celorlalți, să vedem dacă lumea pare diferită astfel. Schimbarea de percepție te ajută să cuprinzi mai mult din viață. Ca și când ai urca la un etaj superior și ai avea șansa de a privi de acolo tot ce nu ai reușit să vezi de la parter.


Catrinel Rus

Comments


bottom of page