top of page

Nu sunt destul?!


De câte ori ai făcut eforturi uriașe ca să nu te dai de gol că ,,nu ești destul‘‘ ? (destul de deșteapta, de sexy, de frumoasă, de harnică, de generoasă, de cool). Ai muncit până la epuizare, ai uitat de tine si de rezervorul tău din ce în ce mai gol. Ai tras de tine până dincolo de a te mai putea bucura ca trăiești o viată pe pământ. Da, ți-a fost motor teama asta ca ,,nu ești destul‘’, ți-a adus rezultate cuantificabile: venituri mai mari, promovări, admirația sau invidia celorlalți. Ce nu vede nimeni dar tu poți simți, e oboseala pe care o aduce această presiune continuă. Presiunea de a nu greși, de a fi perfectă în toate domeniile vieții tale. Tot ce faci e impecabil? Bravo! Cu ce efort?


Știi ce nu se potrivește și de unde vine oboseala? Atunci când în spatele a ceea ce ești și faci stă cu biciul teama de ceva. Dincolo de primul răspuns (care poate fi: în nici un caz, eu am ridicat stacheta pentru că așa sunt eu, îmi place să fac lucrurile perfect) dă-ți un răgaz și întreabă-te: ceea ce fac vine din frică sau din iubire? Eforturile mele sunt ca să ascund partea din mine care nu e perfectă sau ca să revărs spre lume cine sunt, din iubire de viată? Nu căuta răspunsul. Dă-i voie să vină spre tine când nici nu te aștepți.


O mare eliberare pentru mine a fost gândul: okay dacă ,,nu sunt destul‘‘, atunci ce? Am luptat atâția ani să dau chiar mai mult decât așteptau alții. Și știi ceva? Niciodată nu a fost destul pentru mine. Parcă o luam mereu de la capăt. Mereu mai era ceva de învățat, de arătat, de demonstrat. Reversul medaliei a fost că și așteptările mele de la ceilalți erau pe măsura. Păi dacă eu pot, ei de ce nu?!


,,Nu sunt destul !’’ Pot să strig în gura mare azi. Și după ce accepți că da, posibil să nu fii destul și în același timp să nu pice cerul, să nu fii exclusa, marginalizată, neiubită, poți simți o senzație de eliberare, de destindere. E o mare diferența între a trăi sub presiune sau nu. Teoretic știm asta. Practic doar după ce începem să ne relaxăm ne dăm seama ce efort e să fim încordate.


O întrebare ca o concluzie: din ce energie funcționezi tu, din iubire sau din frica?


Catrinel



Imagine de Free-Photos de la Pixabay


bottom of page