top of page

Alegeri simple


Dacă ar fi să alegi acum între fericire și nefericire, bucurie și tristețe, ce ai alege? Închide ochii o secunda și vezi: ce ți-ai dori pentru tine? Lasă familia, lasă prietenii și societatea. Ai alege fericirea si bucuria cumva? Nu sunt clarvăzătoare să știi, pur și simplu am ghicit. Si nu mi-a fost așa greu.


Hai să aprofundăm. După ce ai ales conștient că ai vrea să fii fericit și te lovești de cel care tocmai îți fură locul de parcare sau de cel care intră în fața ta, indiferent unde, doar pentru că ,i se cuvine' , alegi cumva altceva? E așa de ușor să te pierzi din vedere, așa-i ? Știu. Se întâmplă tuturor. Ti-ar plăcea să te poți ancora dimineața într-o stare de a fi și în timpul zilei, în ciuda a ceea ce se întâmplă, să poți rămâne în starea aleasă? Să simți o stare continuă de bucurie? Acum să nu exagerăm, nu când te ceartă șeful, nu când te stropește vreun șofer, nu când îți taie cineva calea fără să semnalizeze, sau când o iau razna copiii, pentru început, atunci când toate sunt line, ai vrea să simți din nou că îți cântă inima?


Aminteste-ti cum era in copilarie atunci cand strigai ca să ți se audă ecoul. Ți-a răspuns vreodata? Cum ar fi dacă ai striga și acum? Cum ar fi dacă ti-ar răspunde viața ca un ecou? Are sens pentru tine ce îți scriu acum? Că tu prin strigătul tău spre viața indiferent dacă e cu bucurie sau disperare vei primi același răspuns ? Că e tot vocea ta, ușor schimbată, dar e tot ea și că asta primești de fapt înapoi?


Că indiferent unde ești și ce faci, contează ce pui în ceea ce ești și în ceea ce faci? Care sunt ingredientele pe care le pui în felul ăsta aparte de mâncare pe care îl numești viață? Unii aleg să gătească sofisticat, au la dispoziție cele mai exotice condimente, alții își permit doar sare și piper. Dar rezultatul contează de fapt și rezultatul depinde de dragostea cu care gătești. Ai gătit vreodată fără să ai chef? Hihihi și eu. Și rezultatul? Eu am fost norocoasă că ai mei au spus: ‚e bun dar nu aș mai mânca altădată’ deci...era doar un mesaj voalat într-un ambalaj frumos, dar au mâncat fără să mă critice, înțelegi contextul? Bănuiesc că ți s-a întâmplat și ție: gătit fără iubire egal dezastru.


Păi și cu viața e la fel. E suficient să trăiești uitând că trăiești, urmând niște automatisme, inclusiv în reacții, ca să intri într-o zonă arida: nu îți place unde ești și ceva lipsește dar nu reușești să identifici ce. Se poate să simți așa pentru că ai renunțat pe rând la tine. Fain ca ești generos , că ai făcut tot ce ți-a stat în puteri pentru ceilalți (și de multe ori ți-ai depășit limitele și ți-ai secat rezervele) dar dacă asta a însemnat că nu mai știi deloc cine ești și ce îți aduce bucurie atunci ți-ai cam încălcat propriile drepturi.


Ai vrea să scrii tot ce faci într-o zi și seara să iei un marker în culoarea ta preferată și să subliniezi ce ți-a plăcut? De exemplu să stai de povești cu cineva drag (cu adevărat, nu cu un ochi în telefon și unul în televizor, că asta nu se pune chiar dacă aparent îți place) Și mai ia un marker și subliniază ce nu îți place deloc să faci. Și acum uită-te la foaie ca la o hartă. Pe unde ești în viața ta, asta îți spune harta. Cât de aproape sau departe ești de tine. Și dacă poți, înghesuie cumva în pagină și ceva ce ti-ar place mult să faci și încercuiește cu markerul tău preferat. Și promite-ți că se va întâmpla în curând. Și știi ceva, așa cum te dai peste cap de amețești ca să te ții de promisiunile făcute celorlalți așa să te ții și de asta. Bine, acum nu începe și tu că ți-ar place să pășești pe lună. Că mâine chiar nu vei putea. Dar vei putea să ții în brațe pe cineva drag, să simți îmbrățișarea până la ultima celulă, poți trăi acea îmbrățișare ca și când ar fi prima și ultima oara când ți se întâmplă. Și să te pierzi cu totul în spațiul de iubire, pace și liniște care se deschide atunci. Ca și când nu ar exista timp. Ca și când nimic nu are puterea să întrerupă ceea ce trăiești.


Poți alege orice, ceva care ți-ar plăcea, de care ai uitat, pentru că uităm că fericirea e la îndemână, e la un pas distantă, trebuie doar să ne reamintim să trăim, să iubim, să ne bucurăm.


Si imaginează-ți cum va fi când îți vei folosi din ce in ce mai mult culoarea preferata? Și foaia ta îți va zâmbi seara de atâtea bucurii pe care le-ai trăit?


Și știu, există perioade în care simți că viața te prinde sub roată și simți că indiferent ce ai face nu există ieșire. Chiar și atunci încearcă să strecori pe listă câteva bunătățuri .


Vrei să încerci să vezi cum e ?


Catrinel Rus

bottom of page