top of page

Cine mi-a furat săptămâna?



,,Cine mi-a furat săptămâna?”



Așa m-a luat la rost soțul meu, un mare filozof în viață. Era o vineri despre care credea că e miercuri, iar eu am fost cea care l-a readus la realitate. Trecuse săptămâna și el nu bifase ce își propusese.

Mi s-a părut haioasă întrebarea și am râs. Era de râsu’-plânsu’ de fapt: din viața noastră se duce timpul ăsta care pare că aleargă sprint, în loc de maraton ca pe vremuri.

E adevărat că nu simți că trece timpul atunci când faci ceva ce îți place, dar la fel, nu simți cum trece timpul nici când ești pe pilot automat. Diferența e că momentele de plăcere, bucurie, rămân ca niște luminițe iar cele de automatism se pierd cumva într-o ceață.

Ce faci când ai atâtea de făcut că nu ,,îți vezi capul de treabă’’?

Păi hai să vedem:

- În timpul zilei urmărește-ți starea. La început poți să îți pui o alarmă de două-trei ori pe zi cu eticheta ,,ce mai faci?” (ca să nu te apuci să te întrebi pentru ce e alarma). De fiecare dată notează-ți cum erai la nivel fizic (tensiune, încordare, durere) la nivel mental ce fel de gânduri aveai, emoțional: care îți era starea?

- Propune-ți să începi să observi momentele în care devii rigidă. Rigidă în sensul că intri în luptă, în judecată, în ,,așa trebuie”. În momentele în care încep să simt o gâfâială la nivel mental, îmi spun:,, iar te iei prea în serios, Catrinel?” Asta mă face să zâmbesc și mă scoate din șirul gândurilor care nu îmi era bun.

- Încearcă cel puțin o dată pe zi să te concentrezi doar pe lucrul pe care îl faci. Sunt sigură că jonglezi cu multe mingi, așa că alege un singur lucru pentru care să implici toate simțurile și toată atenția. Seara gândește-te la ziua care a trecut și sunt curioasă ce îți vei aminti în primul rând.

- Începe o meditație săptămânală în care să îți conștientizezi corpul, ca o reconectare la tine. Poți începe cu cinci minute( orice depășește zero e un bonus). La început doar fii atentă la respirație. Orice gând vine, foarte bine, tu nu te avânți după el, te întorci la observarea respirației. Apoi ca un mini scaner atenția ta parcurge pe rând și lent distanța dintre creștetul capului până în tălpi ca și când ai fi în interiorul corpului tău. Pare SF, nu e.

- Ce te face să te simți cu adevărat vie? La început fă loc o dată pe lună pentru acel ceva. Apoi negociază să fie mai des.

- Când ai scris ultima oară o listă de dorințe? Când te-ai întrebat cine îți dorești să fii peste un an? E minunat să fii recunoscătoare pentru clipa de acum. E minunat și să ai vise.

- Când te-ai întrebat ultima oară dacă ceea ce faci, spui și gândești este aliniat cu valorile tale?

- Chiar dacă pilotul automat e necesar ca să înghesui într-o zi cât de mult posibil, orice act conștient, fie el de respirație, de observare, de conectare la interiorul tău, de trăire plină a bucuriei, a iubirii, a uimirii de a fi pe o planetă fabuloasă, va da timpului o altă dimensiune. Doar încearcă.


Catrinel


p.s. oare cine ne fură săptămâna e rudă cu cine ne strâmtează hainele pe ascuns? Și sunt prieteni cu cei care ne ronțăie visele până nu mai rămân decât firimituri?




bottom of page