top of page

Hidratare fără tone de apă.



Pornim de la cei 2l de apa care trebuie musai băuți în fiecare zi. Mai apăsătoare pare formula cu 0,33 ml per kg corp: Serios, ce fac, beau o cisternă de apă? Și cum beau apa? Dacă mă străduiesc prea tare și beau câte un pahar de apă dintr-o dată, fără să îmi fie sete, doar ca să scap, nu mă prea ajută: în zece minute sunt la baie, mi-am solicitat rinichii și cam atât. Am avut o perioadă în care am bifat chinul cu litri de apă și culmea, la nivel de celule eram deshidratată!

Așa că pornind de la ,,vreau să beau doar apa de care simt nevoie” dar nu vreau să îmi fac rău pe căldurile astea, am început să caut soluții.


Am descoperit-o pe Gina Bria, un antropolog care a studiat populațiile nomade ale deșerturilor lumii. Acești oameni au acces la cantități limitate de apă. E adevărat că au la dispoziție laptele de cămilă dar apa e puțină. Da, sunt adaptați climei și condițiilor. Dar știi ce mai au în comun? Se folosesc de apa stocată în rădăcinile și tuberculii plantelor din deșert. Aceste ,,termosuri subterane” te ajută să supraviețuiești. Apa se găsește în plantele de aloe Vera și în cactuși sub formă gelatinoasă. Această formă structurată a apei este cea mai bună purtătoare de informații. Nu intru în alte detalii deocamdată ca să nu te încurc. Vreau doar să îți arăt că apa existentă în plante, legume, fructe, nu mai este doar o simplă apă. Hai să ne uităm la ce avem noi la îndemână:


Legume:

Castravete:

-97% apă

- zinc, calciu. acid folic, vit. K


Salata iceberg: -95,6% apă

-vit A, vit K, mangan, fier, calciu


Țelina: -95,4% apă

-vit K, vit C, vit. B, fosfor


Ridichile: - 95,3% apă

-vit C, vit B, vit E


Dovleceii:

-95% apă

- Vit B, acid folic, colină, zinc, magneziu, fier, fosfor


Ardeii grași verzi: -93, 9% apă

-vit A, vit C vit B, fosfor


Roșia(chiar dacă din punct de vedere botanic este fruct, iar in 2001 Uniunea Europeană a hotărât că este fruct, toate celelalte aspecte o clasifică în lista legumelor):

-94% apă,

-vit A, vit C, potasiu, licopen


Conopida:

-93% apă

- vit C, vit B, vit K, minerale: mangan, cupru, fier, calciu


Varza:

-92% apă

-vit C, vit K, acid folic

Vânăta:

-92% apă

-mangan, cupru, vit complex B, folați


Spanac:

-92% apă

-vit C, vit A, vit K, magneziu, fier, mangan


Pepene: -92%

-vit A, vit C, magneziu , licopen


Piersici:

-89% apă

-vit A, vit B, vit C, potasiu


Grapefruit:

-91% apa

-vit C, vit A, potasiu, magneziu


Portocala:

-87% apa

-vit C, vit A, vit B, vit E, vit K, calciu, cupru fier, magneziu


Ananas:

- 87% apă

-vit C, mangan, cupru


Prune:

-85% apă


-vit K, fluor, fier, vit B


Măr:

- 84% apă

-vit C, vit B, vit A


Cireșe:

81% apă

-vit B și magneziu


Struguri:

- 81% apă

- resveratrol, vit C, vit A, vit K, vit complex B


Am notat doar notele de vârf ale vitaminelor și mineralelor ca să îți amintesc că nu vorbim doar de aport de apă ci și de nutrienții necesari vieții.

Dacă apa este purtătoare de informații atunci prin extrapolare apa din legume și fructe poartă și informații despre soare, aer, vânt, pământ. Conectarea la natură o putem găsi și prin hrană.


Ultimele zile caniculare au schimbat parcă și gustul apei. Mă ajută apa vie( pun în apă felii de legume, fructe sau verdețuri și le las un timp) sau adaug câte o picătură de ulei esențial. Dimineața la prima oră, paharul de apă cu lămâie sau paharul cu apă și un praf de sare grunjoasă facilitează transmiterea semnalelor electrice între celule.


Binecuvântarea apei este un mod de a bea apa cu smerenie și recunoștință.


O altă idee susținută de Gina Bria este că pentru o mai bună hidratare a corpului ai nevoie de mișcare. Aici mă refer la a-ți mișca articulațiile, a-ți ridica brațele, a-ți roti capul, șoldurile,

genunchii, gleznele mișcări ușoare, masaje ușoare pe care poți să le faci acasă, vorbind la telefon sau uitându-te la un film. Sub pielea noastră se află un țesut conjunctiv care învelește și susține mușchii, oasele, articulațiile, organele. Se numește fascia, este un continuum care ține corpul adunat și care comunică în zone neașteptate. Subiectul mi s-a părut fascinant, își va găsi locul într-un articol, dar până atunci ne rezumăm doar la: amintește-ți mișcări pe care nu le-ai mai făcut demult. O întindere, o rotire, o arcuire. S-a constatat că zonele pe care nu le miști deloc sunt zonele cele mai deshidratate ale corpului. Lumea modernă a sărăcit lumea mișcărilor pe care le facem. Din 300 de posturi corporale, un adult se rezumă la 30. Cum ar fi ca dimineața, în pat, să te întinzi ca o pisică? Și înainte să întinzi mâna spre telefon rotește ușor articulațiile mâinilor, apoi gleznele. Ridică-te, rotește foarte lent umerii și apoi rotește ușor capul, doar atât cât îți permite starea. Fluidele din corpul tău se vor mișca mai ușor dacă le ajuți și tu. Hidratarea corpului tău va fi mai bună.

Încearcă și tu.

Observă-te și scrie-mi despre rezultatele tale.


Catrinel












bottom of page