top of page

Ieșirea din labirint


Dacă ar fi să plutești deasupra vieții tale, oare cum ți s-ar părea?

Hai, imaginează-ți că ai puterea de a te ridica și de a vedea nu neapărat din avion ci de mai aproape, cum îți șerpuiește viața. Cum se strânge în cercuri concentrice, cum te aduce în același loc în care ai fost de atâtea ori, încât ai obosit. Cum te urcă și apoi te coboară. Uneori fizic, uneori iți coboară doar stima de sine.


Și după ce te-ai întors de atâtea ori în punctul în care simțeai devalorizare, neiubire și respingere, ce ai făcut? Te-ai străduit să devii util? Să faci perfect unele lucruri pentru ca ceilalți să aibă nevoie de tine? Ți-ai reprimat stări crezând că tu nu simți bine? Ți-ai redus intuiția la tăcere doar pentru că se opunea normelor?


Cât de curată e viața asta care ne amețește, ne înconjoară, ne doboară și apoi ne ridică?

Cătă ceață ascund vinile astea imaginare pe care le porți?

De unde o fi automatismul de a prelua poveri, judecăți, de a ne însuși răni străine? De a ne smulge bucăți de putere și de a o arunca în brațele altora în speranța că vom fi acceptați?

De a ne face benevol sclavii celor care (credem noi), ne vor salva?


Din labirintul numit viața vom ieși cu toții, cândva, de musai. Dar mai este o cale de ieșire. Poți ieși din labirint în timpul vieții. Poți să descâlcești informațiile din harta pe care habar nu ai, că o ții ascunsă. Poți să înțelegi de ce ai reacționat într-un fel, de ce ai iubit, de ce te-ai atașat de cineva și nu mai poți să ii dai drumul și de ce te întorci la nesfârșit la același traseu. Înțelegându-ți atașamentele, emoțiile, reacțiile, experiențele, vei vedea cum apare un drum nou, ca o invitație nescrisă spre un altfel de viață.


Mă întrebi dacă e greu? Pot să îți spun că e... pas după pas, (nu e sprint), nu avem baghete magice, dar încet, viața ta devine mai vie, mai colorată, mai vibrantă. E o munca împreună, dar conștientizările și zborul îți aparțin. Eu nu fac decât să susțin acest proces, pentru că încântarea oamenilor care își simt libertatea îmi dă aripi de fiecare dată.


Catrinel Rus




Imagine de Dimitris Vetsikas de la Pixabay

bottom of page